RGB nedir? CMYK nedir?

RGB nedir? CMYK nedir? RGB nerede, CMYK nerede kullanılır? Detayları bu yazımızda bulacaksınız.

Renkleri tasnif etmek için kullanılan teknik standartlara renk modelleri denilir. Kimi renk modelleri insan gözünün görebildiği renkler için tutarlıyken, monitörlerde ve baskıda kullanılan renkler için farklı modeller vardır. Ancak hiçbir renk modeli insan gözünün renk spectrumuna yaklaşamamaktadır. Kısaca gözümüzle gördüğümüz her rengi dijital ortamda oluşturabilmemiz veya baskı alabilmemiz teknik olarak mümkün değildir.

Farklı cihazlarda farklı renk modelleri kullanılması renk üretim sorununun temelini oluşturur. Bu durumu farklı ülkelerde farklı lisanlar kullanılmasına benzetebiliriz.

Reklamcılıkta yaygın olarak iki renk modeli kullanılmaktadır. RGB (toplamsal renk modeli) ve CMYK (çıkarımsal renk modeli)

RGB Nedir, Nerede Kullanılır? 


RGB nedirAdını üç temel renkten(Red, Green, Blue) alan RGB renk bileşimi renklerin farklı yoğunluklarda kullanılarak istenilen rengin elde edilmesine dayanır. Elektronik cihazların ışık kullanarak renk yaratmasını sağlayan model ile üretilen renklerin matbaada baskısı imkansızdır. Bu renk modeli yalnızca elektronik grafik ürünleri için (web tasarımı, sunum,  sosyal medya vb. interaktif çalışmalar) kullanılmalıdır. RGB bir rengi 0 ile 255 arasında rakamsal değerler kullanarak tanımlar.

Baskıya iş gönderirken renk problemleri yaşamamak için tasarımcılar çalışmalarında RGB eleman bulundurulmamalıdır.

Vikipedia RGB renk modeli bilgisi için Tıklayınız!

CMYK Nedir, Nerede Kullanılır?


CMYK nedirMatbaa makineleri veya yazıcı gibi mürekkep ve boya kullanılarak üretilen renk modelidir. Cyan, magenta ve yellow tam yoğunlukta karıştırıldığında sonuç tam siyah olmalıdır. Ancak pratikte, mürekkeplerin saf olmaması ve şeffaf olmasından dolayı koyu gri elde edilmektedir. CMYK modelinde “K” harfi ile ifade edilen Key siyah koyu tonların belirginliğini sağlamak ve kontrast oluşturmak amacı ile kullanılmaktadır.

CMYK bir rengi, dört mürekkep renginin oranlarını 0 ile 100 arasında belirleyerek tanımlar.

CMYK’nın renk spektrumu RGB’den daha küçüktür. Yani RGB’de daha renkli ve canlı ürünler üretmek mümkündür. Tasarımcıların karşılaştığı bilgisayar ve baskıdaki renk farkı probleminin nedeni budur. Grafik tasarımcılar bu gerçeği bilip tasarımlarını CMYK kullanarak yapmalı, müşteriden onayı bu gerçekçi renklere göre almalıdır. Aksi taktirde sonuçlar hayal kırıklığı yaratacaktır.

Vikipedia CMYK renk modeli bilgisi için Tıklayınız!

RGB ile CMYK örnek görsel inceleme;

rgb cmyk karşılaştırımalı örnek görsel

 

Kaynak: Masaüstü Yayıncılık Tasarım ve Basım Teknolojisine Giriş – F. Soner Mazlum

 

Yorum yap

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir